30 Οκτωβρίου 2010

Τα «10» ερυθρόλευκα «κλειδιά» της επιτυχίας

«10» είναι τα «κλειδιά» που ξεκλειδώνουν το κουτί της επιτυχίας για τον Ολυμπιακό το Σαββατόβραδο στο ΟΑΚΑ. Άλλο λιγότερο και άλλο περισσότερο, αποτελούν «οδηγούς νίκης» για τους ερυθρόλευκους στην έδρα του Παναθηναϊκού, νίκης η οποία μην ξεχνάμε πως αποτελεί και μισό τίτλο αφού αυτόματα η διαφορά των 4 βαθμών που υπάρχει τώρα θα γίνει +7 για τον Ολυμπιακό και μετά ποιος τον πιάνει. Πάμε να δούμε ένα προς ένα τα «10 κλειδιά»…
ΚΛΕΙΔΙ Νο1: Το πώς θα κατεβάσει ο Ερνέστο Βαλβέρδε τον Ολυμπιακό. Από τα «γούστα» του Ισπανού εξαρτώνται όλα. Το παρελθόν έχει διδάξει ότι στα δύσκολα ο Βάσκος τεχνικός προτιμά να «κουμπώσει» το αποτέλεσμα που τον συμφέρει παρά να ρισκάρει για το κάτι παραπάνω. Αυτό είχε κάνει πριν δυο χρόνια στο ΟΑΚΑ όταν ο Ολυμπιακός έχοντας παθητικότατο ρόλο σχεδόν σε ολόκληρο το παιχνίδι έφυγε με το βαθμό της ισοπαλίας παίζοντας αντιποδόσφαιρο. Αν δεν αλλάξει την ενδεκάδα των τελευταίων αγώνων και κυρίως το δίδυμο Ντουντού – Ιμπαγάσα στη μεσαία γραμμή, θα είναι το αφεντικό.

ΚΛΕΙΔΙ Νο2: Η χρησιμοποίηση στην 11άδα του Μόισες Ουρτάδο. Αν το επιχειρήσει ο Ερνέστο Βαλβέρδε και ξεκινήσει τον συμπατριώτη του σε ένα ντέρμπι αιωνίων χωρίς ο 29χρονος άσος να έχει πάρει ούτε δευτερόλεπτο συμμετοχής μετά τον τραυματισμό του, θα είναι κάτι που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στο αγωνιστικό πρόσωπο του Ολυμπιακού. Ο έμπειρος αμυντικός χαφ είναι μεν ποδοσφαιριστής ποιότητας, αλλά και ο Μέσι να ήταν, αν έχει να πάρει μέρος σε αγώνα εδώ και ενάμιση μήνα, είναι τουλάχιστον μέγα ρίσκο η συμμετοχή του, πόσο μάλλον στην 11άδα και μάλιστα στο δυσκολότερο ματς της χρονιάς.

ΚΛΕΙΔΙ Νο3: Η παρουσία του Αριέλ Ιμπαγάσα. Αν ο Αργεντινός δεν θυσιαστεί για να παίξει ο Μόισες Ουρτάδο θα έχει καταλυτικό ρόλο στο παιχνίδι του Ολυμπιακού. Ο κοντόσωμος πλην τέρας ποδοσφαιρικής ευφυΐας 33χρονος επιτελικός, μπορεί να κάνει πλάκα στους μέσους και αμυντικούς του Παναθηναϊκού περνώντας μπαλιές – τρύπες στην πλάτη της αργοκίνητης πράσινης οπισθοφυλακής.

ΚΛΕΙΔΙ Νο4: Ο Κέβιν Μιραλάς. Ο Βέλγος επιθετικός είναι αυτό που λέμε «ταμάμ» για το ντέρμπι με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα είναι πιο εύστοχος. Τρέχει, μαρκάρει χώρο, μαρκάρει αντίπαλο, πιέζει ασφυκτικά την αντίπαλη άμυνα, ουσιαστικά αποτελεί τον πρώτο αμυντικό του Ολυμπιακού όταν ξεκινά η επίθεση του αντιπάλου. Η συνεισφορά του σε όλα αυτά είναι δεδομένη. Το θέμα με τον Βέλγο είναι να παρουσιαστεί πιο εύστοχος και πιο ομάδικός απ’ ότι στα προηγούμενα ματς. Είναι μέσα στις φάσεις, οι ντρίπλες του είναι πολύτιμες, αλλά θέλει πολλή δουλειά στα τελειώματα. Χάνει αρκετά τετ α τετ σε κάθε ματς και στο ντέρμπι δεν θα παρουσιαστούν πολλές ευκαιρίες. Πρέπει να κάνει γκολ ο Βέλγος. Αν τα καταφέρει, ο Ολυμπιακός θα είναι πιο κοντά στη νίκη.

ΚΛΕΙΔΙ Νο5: Ο Νταβίδ Φουστέρ. Ο Ισπανός τα έχει πάει περίφημα ως τώρα. Βέβαια, άλλο Κέρκυρα, Πανσερραϊκός, Ολυμπιακός Βόλου και άλλο ο «πληγωμένος» Παναθηναϊκός και μάλιστα στο ΟΑΚΑ χωρίς την παρουσία φίλων του Ολυμπιακού. Ο έμπειρος περιφερειακός επιθετικός δε νομίζω ότι θα επηρεαστεί από το χαρακτήρα του «κλάσικο». Είμαι βέβαιος ότι θα προσφέρει και αυτός τα αναμενόμενα στο κομμάτι της πίεσης, της γρήγορης εναλλαγής της μπάλας, της ταχύτητας, της κάλυψης χώρων. Το θέμα είναι όμως να δείξει ότι διαθέτει τα «γκατς» για να κάνει τη διαφορά σε τέτοια μεγάλα ματς. Γιατί, καλοί είναι οι παίκτες – εργαλεία, αλλά τα μεγάλα ματς τα κρίνουν οι μεγάλοι ποδοσφαιριστές.

ΚΛΕΙΔΙ Νο6: Το «διάβασμα» του ντέρμπι από τον πάγκο. Αν το ματς πάει σε χαμηλό τέμπο και οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην ισοπαλία με τους δύο «μονομάχους» να σκέφτονται μόνο το μηδέν πίσω και τίποτα άλλο, ο Ολυμπιακός με ένα φρεσκαρισματάκι μετά το 65’ μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω. Να γίνουν δηλαδή οι σωστές αλλαγές από τον Βαλβέρδε για να πάρει τη νίκη. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει την ανάλογη πολυτέλεια.

ΚΛΕΙΔΙ Νο7: Οι αναπληρωματικοί. Ο Ολυμπιακός έχει απείρως ανώτερης ποιότητας πάγκο από τον Παναθηναϊκό και λύσεις πρώτης γραμμής. Αν το παιχνίδι κριθεί στην… κόψη του ξυραφιού, οι ερυθρόλευκοι και λόγω των απουσιών των πράσινων, μπορούν να ποντάρουν στις αλλαγές τους. Όταν ο ένας έχει στον πάγκο Ρόμενταλ και Πάντελιτς και ο άλλος Μαυρία τότε νομίζω ότι γίνεται εύκολα αντιληπτό τι θέλω να πω.

ΚΛΕΙΔΙ Νο8: Η δίψα για διάκριση και η άγνοια κινδύνου του Φετφατζίδη. Τα μεγάλα ματς είναι για τους μεγάλους παίκτες και ο πιτσιρικάς έχει δείξει ότι μπορεί να γίνει τέτοιος. Ο «Φέτφα» βρίσκεται στην αφετηρία του δρόμου που οδηγεί στην καταξίωση και ξέρει ότι μέσα από τέτοια ντέρμπι θα εδραιωθεί στη συνείδηση όλων ως σούπερ παιχταράς. Ξέρει ότι αυτά τα παιχνίδια είναι που μετατρέπουν τα παιδάκια σε άντρες και το περιμένει πώς και πώς. Αν προσθέσουμε παράλληλα και την άγνοια κινδύνου που έχει δείξει ότι διαθέτει ο κοντορεβυθούλης παίκτης του Ολυμπιακού, τότε το ενδιαφέρον για την παρουσία του στο ντέρμπι αυξάνεται σε μεγάλο βαθμό.

ΚΛΕΙΔΙ Νο9: Το ομαδικό πνεύμα του Ολυμπιακού. Δυστυχώς ή ευτυχώς, ο φετινός Ολυμπιακός είναι ομάδα με όλη τη σημασία της λέξεως. Δεν υπάρχουν οι σούπερ σταρ που περιμένεις από αυτούς να κάνουν τη διαφορά. Άντε λόγω παρελθόντος και κόστους μεταγραφής να περιμένεις το κάτι παραπάνω από τον Ριέρα αλλά και αυτός παίκτης ομάδας είναι και όχι ο… Ριβάλντο. Αν τα «γρανάζια» της «μηχανής» του Ολυμπιακού δουλέψουν κανονικά, όλα θα γίνουν πιο εύκολα. Αν κάποια είναι εκτός… λειτουργίας, δύσκολα θα βρεθεί «μηχανικός» μέσα στον αγωνιστικό χώρο για να τα επιδιορθώσει.

ΚΛΕΙΔΙ Νο10: Το +4 μπορεί να λειτουργήσει ως μπούμερανγκ. Πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος να επαναπαυθούν οι παίκτες και να μη δείξουν το ίδιο πάθος το οποίο θα έδειχναν αν για παράδειγμα ήταν στο -2 από τον Παναθηναϊκό και γνώριζαν ότι με ήττα θα βρίσκονταν στο -5. Το πώς διαχειρίζονται στον Πειραιά αυτό το προβάδισμα των 4 βαθμών είναι κάτι που θα φανεί στο πρώτο τέταρτο του ντέρμπι.
Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

ΒΑΡΔΑ Τ V

Watch live streaming video from pefovardas at livestream.com

O.S.F.P NEWS

picasion gif maker

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ..............7............. ΠΑΝΤΑ ΤΙΜΩ